Leutze’nin ‘Columbus Before the Queen’ isimli bu tablosu Kolomb’un hapisten çıktıktan sonra 4. Keşif Yolculuğunun finansmanı için Kral Ferdinand’ı ikna etmeye çalışmasını sahneliyor. Peki tabloda Kraliçe Isabella niye yüzünü utançla başka yöne çevirmiş?
1492’de Hispaniola’ya(Haiti) ilk defa ayak basan Kolomb’un Yeni Dünya'nın zenginliğine el koymaya başlaması ile dünya köklü bir değişime uğradı. Az sayıda Batılı devletin ayak uydurduğu yeni iş ve ticaret yöntemleri dünyanın geri kalanı için yıkıcı değişimleri beraberinde getirdi.
Kolomb’u kolonilerde insanları barbarca köleleştirdiği için hapseden Kraliçe Isabella bile o dönemdeki ekonomik ve sosyal değişime ancak altı hafta direnebilmiş. Sonuçta geleneksel yöntemlerinin dışına çıkarak, başını utançla başka yöne çevirse de Kolomb’u serbest bırakıp bir sonraki seyahati için finansör olmayı kabul etmiş.
Bugün benzer derecede yıkıcı ekonomik ve teknolojik değişimler daha kısa sürelerde gerçekleşiyor. Bu dönüşümler ise zaman, yetenek ve bütçe konularında kaynakları sınırlı olan KOBİ’ler için fazlasıyla tehdit oluşturuyor. Bu kısa yazıyı yoğun iş temponuzda gözden kaçırabileceğiniz değişimleri daha anlaşılır kılmak için yayınlıyorum.
Günümüzde dijital servisler, biyoteknoloji, ileri teknoloji materyaller ve enerji-çevre ile ilgili iş yapan tüm sektörlerde görülmemiş çapta hızlı dönüşümler yaşanıyor. Yani elbet siz de etkileneceksiniz. Dolayısı ile aşağıdaki sorulardan herhangi birine ‘hayır’ cevabını veriyorsanız geleneksel iş yapma yöntemlerinizi değiştirmenin vakti gelmiş demektir.
- Yaşanan ekonomik ve teknolojik değişimlerin kariyerinize ve işinize nasıl bir etkisi olacak biliyor musunuz?
- Önümüzdeki 10 senede ortaya çıkacak muhteşem fırsatlardan yararlanmak için bir stratejiniz var mı?
- Bir stratejiniz yoksa önümüzdeki 10 senede başınıza neler gelebilir bir fikriniz var mı?
Amazon, Tesla, Google, Netflix, Bitcoin, Airbnb ve hiç adını dahi duymadığınız birçok firma bu yıkıcı değişimleri hızlandırıyor. Onlara meydan okumaya hazır mısınız? Microsoft’un yayınladığı Digital Transformation: the Age of Innocence, Inertia or Transformation? isimli araştırmasına göre;
- Araştırmaya katılan iş dünyası lider ve yöneticilerinin %44’ü gelecek 5 sene içinde iş modellerinin işe yaramaz hale geleceğini düşünüyor.
- Hemen hemen tüm sektörlerden lider ve yöneticiler en fazla 2 sene içinde ekonomik veya sosyal değişimlerin etkilerinin işleri ve çalışanları açısından hissedilir boyuta ulaşacağını öngörüyor.
- Sektörde deneyim kazanmış orta ve üst kademe yöneticilerin, değişimler karşısında başarılı olabilecekleri bir strateji oluşturmak yerine geleneksel iş yapma yöntemlerini değiştirmek istemeyeceği düşünülüyor.
Siz bu dijital dönüşüm yolculuğunun hangi bölümündesiniz? İnkar? Farkındalık? Başarı?
İşlerinizin rast gitmesi 5 kritik konudaki eforlarınıza bağlı diyebiliriz. Şimdi, yazıyı okurken bu alanlarda ne kadar ilerlediğinizi ölçebilirsiniz:
- İşinizi verimli hale getiren ve hızlandıran yeni teknolojiye yatırım yapın
- Takımınızın yeteneklerini geliştirmesine ve çalışma anlayışını değiştirmesine yardımcı olun
- Yaptığınız işin tüm fonksiyonlarını sade ve daha esnek bir yapıda yeniden tasarlayın
- Başka firmalarla iş birliği yapmaya açık olun ve karar alma sürecinizi kolaylaştırın
- Fırsatları değerlendirebilmek adına çevik hareket edebilen bir organizasyon oluşturun
Günümüzde yaşanan dönüşümlerin sektörünüzdeki etkilerini reddedebilir veya görmezden gelebilirsiniz. Emin olun önümüzdeki dönemde yarış dışı kalacaksınız ve başka seçeneğiniz olmayacak. Ayakta kalmaya çalışan firmalar çoktan dijital dönüşümün önemini fark etti. İş akış süreçlerini dijital ortamda planlamaları ve müşterilere dijital servisler ile ulaşmaları bazı konularda ilerleme kaydettiklerini gösteriyor fakat durumları hala şüpheli. Gerçekten başarılı olan firmaların geleneksel iş yapma yöntemlerine bağlı kalmadıklarını ve bu sayede ortaya çıkan yeni fırsatları hızlıca değerlendirme kapasitesi kazandıklarını göreceksiniz. Bu da firmalar ve çalışanlar için sınırsız seçenek demek.
Bugün yaptığınız yatırımın ödüllerini sadece gelir ve refah düzeyinin artması olarak düşünmeyin. Her gün emek harcadığınız işinizle ilgili müşteri memnuniyetinin artması, yetenekli ve vasıflı iş gücüyle birlikte hızlı karar alabilen bir yapı kurulması, sürdürülebilir büyüme anlayışının yerleşmesi, verilen kararların dönüşlerinin iyileşmesi, verimliliğin artması ve marka değerinin yükselmesi ilk andan itibaren fark edeceğiniz olumlu sonuçlar olacak.
Dönüşüm geçirmeye cesaret edenler için başarısızlık her zaman ortaya çıkabilecek başka bir sonuç tabiki. Deneme yanılma yöntemiyle kendi kendinize bu yola çıkmak isteyebilirsiniz. Deneyimli bir iş ortağı –veya bir arkadaş- ise ufkunuzu açabilir, tarafsızca durumunuzun farkına varmanıza yardımcı olabilir ve yaşanan dönüşüme ayak uydurabilmeniz için ihtiyaç duyduğunuz uzmanlığı sizinle paylaşabilir. Böyle bir durumda kiminle çalışacağınıza nasıl karar vereceksiniz?
Çağın ekonomik, sosyal veya teknolojik dönüşümleri konusunda bir propaganda makinesi gibi sadece bazı ‘çözüm’ ve ‘yazılım uygulama’larından bahseden, teknolojinin işinize sağlayabileceği faydalar konusunda dar bir odağı olan, işinize katabileceğiniz gerçek değer konusunda sizi yeterince bilgilendirecek dürüstlük, açıklıktan uzak olan ve sadece duymaktan hoşlanacağınız şeyleri söyleyen biri elinde sonunda zamanınızı boşa harcayacaktır (ister çalışanınız olsun ister iş ortağınız).
Kibele Yazılım bünyesindeki uzmanlar olarak 25 seneyi aşkın kurumsal süreç yapılandırma tecrübemizle, iş akışlarınızı bütünüyle kurgulayarak bulut üzerinden takip etmenize, raporlamanıza ve sürdürülebilir bir şekilde dijital dönüşüme ayak uydurmanıza yardımcı oluyoruz. İnsanlardan daha verimli bir şekilde süreçleri takip edip düzenleyecek web tabanlı, kullanımı kolay sistemler kuruyoruz. Böylece sistemler de insanlara ana hedeflerini daha az kaynak kullanıp daha çok katma değer elde ederek gerçekleştirme imkanı veriyor.
İşlerin geleneksel yapılış şeklini değiştirin ve değişimlerin yıkıcı etkisinde süpürülen şirketlerden (veya çalışanlardan) biri olmamak için bugün harekete geçin. Bize info@kibele.com adresinden ulaşın ve birlikte neler yapabiliriz konuşmaya başlayalım.